Wpisz aby wyszukać

Boża apteka

Oczyszczanie wątroby – naturalne sposoby

Udostępnij

Niewiele osób ma świadomość, jak istotny jest proces oczyszczania wątroby. Skumulowane w organizmie toksyny obciążają ten ważny organ nadmierną pracą, przez co nie jest on w stanie skutecznie pełnić swoich ponad 200 funkcji. Gdy zdecydujemy się na oczyszczanie wątroby, trzeba choć na jakiś czas wprowadzić zdrową dietę. Korzystne jest spożywanie jak najmniej przetworzonych posiłków z odpowiednią dawką błonnika oraz świeżych, zielonych soków owocowo-warzywnych (najlepiej zrobionych z zastosowaniem wyciskarki wolnoobrotowej). Dodatkowo do codziennego jadłospisu należy włączyć minimum 2 litry niegazowanej wody mineralnej.

Na proces oczyszczania pozytywnie wpływają warzywa: brokuły, buraki, brukselka, cebula, czosnek, kalafior, kapusta, karczochy, marchew, natka pietruszki, rzodkiew, sałata, seler, szparagi i szpinak. Usuwają one toksyny z krwi i wspomagają odtruwanie. Oczyszczaniu sprzyja spożywanie owoców, głównie cytrusów (cytryny, pomarańcze, grejpfruty), także winogron, bananów, mango i papai. Z przypraw polecane są: koper, kolendra, pietruszka, słodka papryka, imbir, cynamon, kurkuma, a zwłaszcza majeranek i bazylia. Ponadto stosowanie (zwłaszcza u osób z miażdżycą oraz nadciśnieniem) naturalnych suplementów obniżających stężenie cholesterolu (Omega 3 i lecytyna) wpływa na usuwanie cholesterolu z układu krwionośnego do wątroby. Polecane są też te produkty, które zawierają jak najwięcej witaminy B6, C i E. W procesie detoksykacji ważną rolę pełnią minerały: cynk, selen, magnez i potas.

Przy oczyszczaniu tego ważnego narządu wskazana jest codzienna, ciepła kąpiel (15-20 minut) z dodatkiem np. soli morskiej, zakończona zimnym prysznicem. Można też skorzystać z sauny (2 razy w tygodniu). Wątrobę najlepiej oczyszczać wiosną. Nie należy sięgać po metody oczyszczające w stanach zapalnych wątroby i woreczka żółciowego, podczas ciąży, laktacji, a także w sytuacji, kiedy przez dłuższy czas stosujemy dietę wegańską.

Oczyszczający sok z pora
Umyte i pocięte pory przepuścić przez sokowirówkę. Pić przez tydzień po 1/3 szkl. 2 razy dziennie.

Sokowe oczyszczanie
(Michała Tombaka)
Zmieszać sok z marchwi, buraka i świeżego ogórka w proporcjach 10:3:3 (np. 250 ml – 75 ml – 75ml). Pić pół szklanki 3-4 razy w ciągu dnia przez 2 tygodnie. Kurację powtarzać przez pierwszy rok co 3 miesiące, a w latach kolejnych stosować ją raz na 12 miesięcy.

Cytrynowa kuracja oczyszczająca
(Michała Tombaka)
Sok z 1 cytryny i połowy szkl. ciepłej wody pić 3 razy dziennie.

Napój odtruwający wątrobę
(stosowany też przy odchudzaniu)
Przygotować 150 ml wody, 150 ml soku z żurawiny, 1 łyżkę octu jabłkowego i sok z połówki cytryny. Zmieszać składniki. Napój, najlepiej schłodzony, pić 2 razy dziennie.

Odtruwający ostropest
2 łyżeczki nasion ostropestu wypić z odrobiną wody przed posiłkiem.

Odwar z igliwia (Michała Tombaka)
Posiekać 5 łyżek stołowych igliwia świerku lub sosny. Zalać ½ l wrzątku i gotować na małym ogniu do 10 minut. Przecedzić i przelać do termosu. Pić małymi łyczkami o dowolnej porze. Najlepiej kurację stosować w lutym, marcu i kwietniu.

Oczyszczający odwar z łopianu
3 łyżki korzenia łopianu zalać 1 l wody. Gotować przez 30 minut. Pić 3 razy dziennie.

Oczyszczający napar z pokrzywy
Garść suszonych lub świeżych liści pokrzywy zalać szkl. wrzącej wody. Odczekać 10 minut. Pić 3 razy dziennie.

Napar oczyszczający organizm
Czubatą łyżeczkę czystka zalać szkl. wrzątku. Parzyć przez 10 minut. Do herbatki dodać cytrynę i łyżeczkę miodu.

Koktajl odtruwający
1 gruszkę, połówkę awokado, kilka listków mniszka lekarskiego zblendować. Do powstałej masy dodać ¼ szkl. soku z cytryny.

Koktajl detoks

W celu przygotowania koktajlu zmiksować pomarańcze, dodać sok z cytryny, odrobinę ostrej papryczki, a na koniec łyżeczkę chlorelli. Wypić najlepiej przed posiłkiem.

Mieszanka odtruwająca
Zmieszać po 50 g kwiatów nagietka, ziela bratka polnego, kłączy perzu i liści brzozy. Połączone ze sobą zioła przechowywać w ciemnym miejscu. Łyżkę mieszanki zalać 1 szkl. wrzątku. Parzyć przez 10 minut. Pić 2 razy dziennie pół godziny po posiłku przez 2 miesiące. Kurację przerwać na 2 tygodnie, a po upływie tego czasu ponownie przeprowadzić proces oczyszczania.

Na oczyszczanie
Zmieszać sok z połowy cytryny, 2 łyżki oliwy, 2 łyżeczki Cholesolu, 30 kropli Solarenu (oba preparaty dostępne w aptekach i sklepach zielarskich) i ½ szkl. gorącej wody. Mieszankę stosuje się dwa razy w roku (wiosną i jesienią), przez okres 2- 3 miesięcy. Należy ją pić na czczo co drugi dzień rano.

Kuracja oczyszczająca (I)
Pić 700 ml świeżego soku z buraków (3 razy dziennie) przez 3 miesiące w roku. Można go łączyć z sokiem marchewkowym, jabłkowym lub cytrynowym. Warto do całości dodać czosnek, pietruszkę i seler.

Kuracja oczyszczająca (II)
Potrzebne 109 cytryn (około 11 kg). Pierwszego dnia wycisnąć sok z 3 cytryn i wymieszać z wodą w proporcji 1:1, wypić 30 minut przed posiłkiem lub 2-3 godziny po nim. W ciągu 5 dni zwiększać ilość cytryn o 2 sztuki. Dnia 6, 7 i 8 spożywać sok z 13 cytryn. Przez następne 5 dni zmniejszać ilość owoców o 2 sztuki, aż do powrotu do formy wyjściowej.

 

Kuracja oczyszczająca (III)
Wieczorem wycisnąć sok z jednego, dojrzałego grejpfruta (może być żółty lub różowy) i zmiksować go z 2 łyżkami oliwy. Napój wypić przed godziną 22.00, a następnie położyć się do łóżka z poduszką elektryczną lub termoforem umieszczonym przy prawym boku. Czynność powtarzać przez 9 dni. Po zakończeniu cyklu zrobić 5 dni przerwy. Kuracja wymaga 4 powtórzeń. Przez kolejnych 20 dni wieczorem wypijać szkl. naparu z mniszka lekarskiego i korzenia karczocha (wsypać po łyżeczce do 1 szklanki wody).

bóle wątroby

Zobacz więcej

 

Tags:

Napisz komentarz