Wpisz aby wyszukać

Boża apteka

Grypa i przeziębienie – sposoby na zwalczenie choroby

Udostępnij

Stawianie baniek
To stary, ale sprawdzony sposób na pozbycie się grypy i przeziębienia. Bański szklane (teraz są dostępne i gumowe) trzeba stawiać na dobrze umięśnionych częściach ciała, czyli na plecach, wzdłuż kręgosłupa i po bokach klatki piersiowej. Nie wolno ich stawiać na kręgosłupie oraz w okolicach nerek.

Czosnkowa kuracja
Podczas grypy wskazane jest spożycie kilku ząbków czosnku (trzeba uważać z jego ilością u osób z niskim ciśnieniem). Można je rozgnieść i wypić z ciepłym mlekiem lub zjeść w połączeniu z innymi potrawami, np. na kanapce z masłem i białym serem. Warto przypomnieć, że najwięcej leczniczych substancji uwalnia się z ząbków po 10 minutach od rozgniecenia.

Mikstura z czosnku i cytryny
20 ząbków czosnku obrać, rozdrobnić i wrzucić do słoika. Dodać sok z cytryny lub limonki (2 sztuki) i 2 łyżki miodu. Zalać wszystko 0,5 l wody. Zakręcić i wstawić do lodówki. Co kilka godzin wstrząsnąć. Mikstura gotowa jest do spożycia po ok. 12 godzinach. Pić po łyżce po posiłkach.

Pietruszkowa kuracja
Posiekaną drobno nać z pietruszki można dodać do kanapki.

Napar z pietruszki
Drobno posiekaną natkę zalać wodą, a następnie podgrzać. Odcedzić i pić wolno małymi łyczkami.

Gotowana pietruszka
Ugotować kilka skrojonych korzeni pietruszki i zjeść (wskazane z dodatkiem innych warzyw) albo wypić przestudzoną wodę, w której były gotowane.

 

Sok z selera
Średni seler dobrze wyszorować. Wydrążyć w nim otwór, który należy następnie zasypać łyżeczką cukru. Pić sok zgromadzony po ok. 12 godzinach.

Mikstura aloesowa
1 szkl. miąższu z aloesu (dostępny w aptekach), 2 (lub 3) szkl. wina czerwonego wytrawnego, 1 szkl. miodu. Wszystkie składniki dobrze wymieszać, by miód się rozpuścił, i odstawić do lodówki. Pić 1 łyżkę stołową rano i wieczorem przed jedzeniem.

Wzmacniająca nalewka z zielonej herbaty i miodu
Przygotować 6 łyżek zielonej herbaty, 2 łyżki miodu, pół laski wanilii, szklankę spirytusu i szklankę wody. Posiekaną wanilię wrzucić do wody i zagotować. Dodać do tego herbatę i poczekać do wystygnięcia. Następnie dodać miód oraz spirytus i odstawić na 14 dni. Potem przefiltrować nalewkę, wlać do ciemnego naczynia i odstawić na ok. 6 miesięcy, aż będzie gotowa do spożycia.

Nalewka z owoców dzikiej róży
Przygotować 1 kg owoców, 600 g cukru, 500 ml wódki i 250 ml spirytusu. Owoce zasypać cukrem i odstawić na 2 tygodnie w ciepłe miejsce, aby puściły sok. Następnie dolać wódkę oraz i spirytus i znów odstawić na kolejne 14 dni. Po przecedzeniu odstawić w ciemne miejsce na 2 miesiące.

Herbatka z propolisem
Zaparzyć herbatę z rumianku, dodać 2 łyżki miodu, sok z połowy cytryny i 40 kropli nalewki propolisowej.

Nalewka z propolisu
50 g rozdrobnionego propolisu (oczyszczony z widocznych zanieczyszczeń) zalać 250 ml spirytusu. Odstawić w szczelnym naczyniu do ciemnego, chłodnego miejsca na 14 dni. Potrząsać 2-3 razy dziennie. Ciemnobrązowy płyn należy oddzielić od osadu, przesączając mieszaninę przez bibułę lub gazę. Otrzymaną nalewkę przechowywać w szklanej butelce z ciemnego szkła. Podawać 15-20 kropli na łyżkę cukru (trzymać w ustach) w stanie zapalnym dróg oddechowych i kaszlu.

Nalewka amerykańskich pionierów
Przygotować po 1/2 szkl. startych korzeni (lub po 1 szkl. suszonych) mahonii (lub kory berberysu), owoców bzu czarnego, omanu wielkiego, ziela krwawnika i chrzanu. Całość zalać 1 l alkoholu (najlepiej 70%). Odstawić słój w zacienione miejsce na 2 miesiące. Następnie przefiltrować płyn i przelać do butelki z ciemnego szkła. Pić 3 razy dziennie po 3-5 kropel na 1/2 szkl. wody.

Winna nalewka na jesienne przeziębienia
Przygotować 1 l domowego wina (najlepiej porzeczkowego), 2 garści świeżo zebranych korzeni jeżówki i pokrzywy. Zioła posiekać i zwilżyć spirytusem (ok. 100 ml). Po 3 godzinach maceracji zalać winem. Odstawić całość na 2-3 tygodnie. Zażywać codziennie po 50 ml przez 2-3 miesiące.

Mieszanka ks. Klimuszki zapobiegająca przeziębieniu i grypie
W równych proporcjach zmieszać owoce: dzikiej róży, jarzębiny, głogu i liście: porzeczki, pokrzywy, mięty, a także korzenie mniszka i ziele krwawnika. Przechowywać w ciemnym miejscu. 1 łyżeczkę mieszanki zalać 250 ml wrzątku. Odstawić na 10 minut. Pić 2-3 razy dziennie między posiłkami.

Krople na przeziębienie
Przygotować liście mięty, bobrka, rumianek, ziele drapacza, korę kasztanowca. Zmieszać po 2 łyżki tych ziół i zalać 400 ml wódki. Trzymać w ciepłym miejscu przez 2-3 tygodnie. Pić po 10 kropli na łyżeczkę cukru 2-3 razy dziennie.

Tonik z 4 ziół
Przygotować po 50 dag ziela skrzypu, owsa, liści pokrzywy i ziela (lub kiełków) lucerny. Zmieszane zioła zalać 750 ml wódki. Odstawić na 2 tygodnie. Przecedzić i pić 1 łyżeczkę na szklankę wody z sokiem z połówki cytryny i łyżeczką miodu.

Serum francuskie
Zagotować 1,5 l wody. Wrzucić 3 łyżki owoców czarnego bzu, 2 łyżki żurawiny, 2 łyżki owoców róży, 1 łyżkę igieł sosnowych i 1 łyżkę trawy cytrynowej. Gotować aż pozostanie ok. 700 ml płynu. Przecedzić, dodać 100 ml miodu i tyle samo melasy oraz 100 ml brandy. Dla poprawienia smaku można dodać odrobinę syropu różanego. Pić codziennie po 1 łyżce 30 minut po śniadaniu i kolacji.

Kisiel ziołowy
Przygotować 50 g zmielonej kozieradki, 50 g zmielonych owoców anyżu, 1 płaską łyżeczkę mąki ziemniaczanej, 250 ml naparu z suszonych malin (1 szklanka wrzątku na 2 łyżki suszonych owoców), sok z połówki cytryny i 1 łyżkę miodu. Zioła zmieszać. 1 łyżkę mieszanki zalać 1 szkl. naparu z malin. Dodać mąkę i wszystko zagotować, ciągle mieszając. Po zagotowaniu dodać (ale nie do wrzątku – kisiel traci właściwości) sok z cytryny i miód.

Mieszanka ziołowa na grypę
W równych ilościach zmieszać liście melisy, ziele dziurawca i krwawnika. Pić kilka razy dziennie napar z 1 łyżeczki mieszanki zalanej wrzącą wodą.

grypa i przeziębienie

Zobacz więcej

 

Tags:

Napisz komentarz